Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Makedonci biraju predsjednika i parlament; Si Đinping stigao u Beograd; Izraelski tenkovi u Rafi


Doček kineskog predsjednika u Beogradu, 7. maj 2024.
Doček kineskog predsjednika u Beogradu, 7. maj 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Vijeće Evropske unije je dalo konačno zeleno svjetlo za uspostavljanje Fonda za reformu i rast za Zapadni Balkan, novog instrumenta za podršku reformama u vezi sa EU i ekonomskom rastu u regionu. Ovom odlukom su okončane sve procedure i neposredno nakon objavljivanja u službenom glasniku EU, odluka stupa na snagu. Od tog trenutka, partneri sa Zapadnog Balkana će biti pozvani da podnesu svoje Reformske agende Komisiji, izlažući socio-ekonomske i fundamentalne reforme koje planiraju da preduzmu u naredne tri godine.

Spasioci su 7. maja, nakon pet dana koliko je trajala akcija spašavanja, otkopali tijelo nastradalog rudara tuzlanskog rudnika Kreka. Rudar Asim Šehanović je 3. maja ostao zatrpan ispod odrona u novootkopanom rudarskom oknu, na dubini većoj od 170 metara.

Na spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva 7. maja je položeno cvijeće, povodom Dana žalosti u znak sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, koji se inače obilježava 5. maja. Prema zvaničnim podacima 1.601 dijete je stradalo tokom četiri godine opsade Sarajeva (1992.-1995.), glavnog grada Bosne i Hercegovine. Za zločine nad djecom počinjene tokom opsade Sarajeva, za sada niko nije odgovarao.

Vojnu kasarnu Avtovac na jugu Bosne i Hercegovine, koja je državna imovina pod zabranom raspolaganja na osnovu odluke visokog predstavnika u BiH, lokalne vlasti Opštine Gacko uknjižile su kao svoje vlasništvo. Kasarna sa popisa državne imovine koji je sačinila Kancelarija visokog predstavnika (OHR) 2009. godine mogla bi biti ustupljena na korištenje u ruke nepoznatog ulagača u zamjenu za investiranje od 2,5 miliona eura. Kako je državna imovina postala opštinska?

Građani Pljevalja, grada na sjeveru Crne Gore i dio nevladinog sektora traže od Vlade i Ministarstva kulture da im vrate stećke, neprocjenjive vrijednosti, koji su prije dvanaest godina odnijeti iz te opštine u Cetinje. Tvrde da je nekadašnja Vlada Demokratske partije socijalista u septembru 2012. dislocirala pet stećaka sa vjekovnih pljevaljskih lokaliteta "pod izgovorom" očuvanja tog nacionalnog blaga. Pročitajte ko je i zbog čega izmiještao stećke.

U Banjaluci je 7. maja svečano otvorena džamija Arnaudija, posljednja obnovljena džamija, od ukupno 16 porušenih u ovom gradu tokom rata. Hiljade vjernika i zvaničnika prisustvovalo je ceremoniji otvaranja ove džamije koja se nalazi na popisu svjetske baštine Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO)."Važno je da svaka džamija i svaka crkva u Bosni i Hercegovini budu obnovljene, jer to je ono što vuče ljude da se vrate u svoje domove. Bogomolje nas okupljaju.", rekao je za RSE Almir Zenkić iz Prijedora, jedan od posjetilaca na otvaranju.

Kruna na mimberu džamije Arnaudija, prostoru na kojem stoji imam, izvađena je iz rijeke Vrbas i vraćena na svoje mjesto, 7. maja 2024.
Kruna na mimberu džamije Arnaudija, prostoru na kojem stoji imam, izvađena je iz rijeke Vrbas i vraćena na svoje mjesto, 7. maja 2024.

Rat Izraela u Gazi

Sedam mjeseci od početka rata u Gazi između Izraela i Hamasa, kojeg EU i SAD smatraju za terorističku organizaciju, izraelski tenkovi zauzeli su Rafu, granični prelaz prema Egiptu. Uprkos pozivima UN-a, SAD-a, EU, Kine i drugih, Izrael je izveo noćno bombardovanje i kopnenu ofanzivu na grad sa oko 1,4 miliona ljudi, uglavnom palestinskih izbjeglica. Pogledajte i video: Izraelski tenkovi u Rafi, prijeti još veća humanitarna katastrofa.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda mogla bi u petak glasati o nacrtu rezolucije kojom bi se priznalo da su Palestinci kvalificirani za punopravno članstvo u UN-u te preporučilo Vijeću sigurnosti UN-a da razmotri potencijalno članstvo. Glasanje u petak pokazalo bi koliku podršku Palestinci uživaju za svoju kandidaturu, na koju su Sjedinjene Države prošlog mjeseca uložile veto u Vijeću sigurnosti, piše Reuters.

Palestinac pregleda kuću koja je uništena u novom izraelskom napadu, Rafa, jug Pojasa Gaze, 7. maja 2024.
Palestinac pregleda kuću koja je uništena u novom izraelskom napadu, Rafa, jug Pojasa Gaze, 7. maja 2024.

Rat u Ukrajini

Ukrajinski državni tužioci kažu da su ispitali ostatke 21 od oko 50 sjevernokorejskih balističkih projektila koje je lansirala Rusija od kraja decembra do kraja februara, dok pokušavaju procijeniti prijetnju od saradnje Moskve s Pjongjangom. Iz kancelarije glavnog ukrajinskog tužioca Andrija Kostina je Reuters-u takođe rečeno da je stopa neuspjeha sjevernokorejskog oružja visoka.

Svijet

Nakon što je proglašen za pobjednika predsjedničkih izbora u martu, Vladimir Putin je započeo novi šestogodišnji mandat svečanom inauguracijom u Kremlju 7. maja. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija odlučili su da ne šalju predstavnike na Putinovu inauguraciju. Iako je njegova pobjeda na izborima 17. marta bila izvjesna, jer se nije suočio ni sa jednim kredibilnim rivalom, postoje zabrinutosti da će Putin svoj peti mandat započeti oštrijim odlukama u kojima će vjerovatno dominirati rat u Ukrajini i biti raspisana nova ratna mobilizacija.

Sud u Vladivostoku, ruskom gradu na dalekom istoku, naredio je hapšenje narednika Gordona Blacka i poslao ga u pritvor najmanje do 2. jula, izjavila je portparolka suda Jelena Oleneva, prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku. Black je "optužen za krađu", objavio je Kommersant, pozivajući se na Olenevu. Maksimalna kazna za tu optužbu je pet godina zatvora.

Ruskinja koja je opisala američkog vojnika Gordona Blacka kao svog "muža" objavila je brojne video snimke para u Južnoj Koreji, dajući uvid u njihov odnos prije nego što je Black postao posljednji američki državljanin kojeg su uhapsile ruske vlasti.

Šta ima?

U današnjem podcastu Šta ima? o aktuelnim dešavanjima u BiH poslušajte više o svečanoj Skupštini Kantona Sarajevo te o konferenciji "Znanje kao univerzalna vrijednost - etički i moralni aspekti". Također, danas će Centralna izborna komisija BiH na konferenciji za novinare objaviti datum održavanja lokalnih izbora za ovu godinu.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG