Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Povratak VMRO-DPMNE na vlast u Sjevernoj Makedoniji; Si i Vučić o 'zajedničkoj budućnosti'; Raspisani izbori u BiH


Slavlje pristalica VMRO-DPMNE u Skoplju, 8. maja 2024.
Slavlje pristalica VMRO-DPMNE u Skoplju, 8. maja 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Ispred Palate Srbija, gdje su održani sastanci Si Đinpinga i Aleksandra Vučića, kineskog predsjednika dočekalo je više hiljada građana, Beograd, 8. maj 2024.
Ispred Palate Srbija, gdje su održani sastanci Si Đinpinga i Aleksandra Vučića, kineskog predsjednika dočekalo je više hiljada građana, Beograd, 8. maj 2024.

Balkan na RSE

Građani Bosne i Hercegovine 6. oktobra imaće priliku da glasaju na slobodnim i fer izborima, budući da je integritet izbornog procesa poboljšan u skladu sa međunarodnim demokratskim standardima, rekli su iz Ureda Visokog predstavnika (OHR) u toj državi. Centralna izborna komisija 8. maja je raspisala lokalne izbore i to na osnovu izmjena Izbornog zakona BiH koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt. Ipak, dok opozicija iz Republike Srpske najavljuje prisustvo na izborima, vladajuća koalicija, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predsjednika RS Milorada Dodika, ističe da će se lokalni izbori u tom entitetu održati "po izbornom zakonu Republike Srpske".

Da bi podržale zahtjev Kosova za članstvo u Vijeću Evrope, zapadne zemlje su pred zvaničnu Prištinu postavile uslov: preduzimanje konkretnih koraka ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, potvrdili su za RSE i iz ambasade Njemačke na Kosovu. Međutim, Vlada Kosova na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem je ovakav uslov odbila 8. maja uz obrazloženje da on nema nikakve veze sa prijemom u Vijeće Evrope, već da je pitanje Zajednice vezano za dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar, je u online razgovoru sa novinarima 8. maja rekao da postoji zabrinutost da Kosovo neće imati glasove za prijem u Vijeću Evrope. Bodo Weber, viši saradnik nevladinog Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina, smatra da se pitanje članstva Kosova u Savetu Evrope sada uopšte neće naći na agendi sastanka Komiteta ministara vanjskih poslova 16. i 17. maja, kada se očekuje da bude donešena konačna odluka.

State Department je za Radio Slobodna Evropa demantovao da Sjedinjene Države posreduju u predaji dva amandmana Vlade Crne Gore na tekst rezolucije o Srebrenici, što je 5. maja objavio portal Radio-televizije (RTCG) Crne Gore. Pozivajući se na nezvanične izvore iz Vlade, portal RTCG je objavio da se u prvom amandmanu ističe da je krivica za genocid individualna i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj zajednici u cjelini dok se drugi odnosi na nepovredivost Dejtonskog mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini.

U okviru kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima 8. maja je otvoren objekat za smještaj ekshumiranog biološkog materijala, ličnih predmeta i odjeće neidentifikovanih žrtava genocida. Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" je poručila da se radi o istorijskom danu za sve majke i porodice žrtava. Na otvaranju je prisustvovao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy.

Rat Izraela u Gazi

Američke vlasti obustavile su isporuku pošiljke bombi prošle nedjelje nakon što Izrael nije reagovao na "zabrinutost" Vašingtona zbog najavljene ofanzive na Rafu, na jugu Pojasa Gaze, izjavio je kasno u utorak neimenovani američki visoki zvaničnik. Izraelska vojska rasporedila je tenkove u utorak u Rafi i preuzela kontrolu nad graničnim prelazom sa Egiptom te zatvorila dvije glavne pristupne tačke za humanitarnu pomoć, što je mjera koju SAD smatraju "neprihvatljivom".

Rat u Ukrajini

Ambasadori koji predstavljaju države Evropske unije postigli su načelni dogovor o korištenju prihoda od ruske imovine zamrznute u EU za finansiranje vojne pomoći Ukrajini, saopštili su iz belgijske Vlade.

Rusija je u srijedu ranio ujutro žestoko napala Ukrajinu raketama i dronovima pri čemu je najmanje šest osoba povrijeđeno, izvijestile su ukrajinske vlasti. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je kazao da je "ispaljeno više od 50 raketa i više od 20 dronova tipa Shahed na infrastrukturu u Lavovskoj, Viničkoj, Kijevskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj, Zaporiškoj i Ivano-Frankovskoj oblasti". Nacionalna elektroenergetska kompanija Ukrenerho rekla je ukrajinskom servisu Radija Slobodna Evropa da su napadi uzrokovali značajan nedostatak električne energije na elektroenergetskoj mreži.

Žena prolazi pored kratera uzrokovanog ruskim raketnim napadom u Zaporižju, 8. maja 2024.
Žena prolazi pored kratera uzrokovanog ruskim raketnim napadom u Zaporižju, 8. maja 2024.

Ukrajinski parlament odobrio je nacrt zakona koji bi omogućio nekim kategorijama zatvorenika da služe u oružanim snagama te države u odbrani od ruske invazije. Zakon je usvojen nakon drugog čitanja 8. maja.

Svijet

Iran je kaznio i zatvorio brojne kompanije u zemlji zbog navodnog kršenja kontroverznog zakona o hidžabu. Među njima su bile i apoteke, koje su optužene da ženskom osoblju i mušterijama nisu nametnule nošenje marame. Sada, u najnovijem pokušaju da podstaknu poštovanje propisa, vlasti su navele da bi apoteke mogle dobiti smanjene kvote lijekova ako se ne pridržavaju propisa o hidžabu. Nova direktiva koju je Ministarstvo zdravlja izdalo 5. maja direktno povezuje usklađenost apoteka s propisom o hidžabu i dodjelu lijekovu. Najnoviji potez je naišao na ismijavanje u Iranu, gdje su pojedini kritikovali klerikalni establišment zbog politizacije pristupa ljudima lijekovima.

U međuvremenu, zatvorena iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir i aktivistica za ljudska prava Narges Mohammadi osudila je islamističku vladu u zemlji jer drži gotovo dvadesetak žena starijih od 60 godina u zatvoru zbog "političkih" krivičnih djela. Mohammadi, koja je trenutno među 69 žena koje se drže u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu, objavila je izjavu na Instagramu u kojoj ističe odlučnost starijih žena zarobljenih u iranskom zatvorskom sistemu, rekavši da to pokazuje njihovu "volju za oslobođenjem, kao i okrutnost i zlo Islamske republike".

Šta ima?

U današnjem podcastu poslušajte kako će se u BiH obilježiti Dan pobjede nad fašizmom. SABNOR BiH prvi put dijeli nagradu "Pobjednik". U Republici Srpskoj je neradni dan. "Ujedinjeni kroz generacije", slogan je pod kojim će biti obilježen Dan Evrope u BiH.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pozdrav do sutra ujutro uz karikaturu Predraga Koraksića Coraxa.

Karikaturista Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez riječi.
Karikaturista Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez riječi.

Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG