Dostupni linkovi

Nade u novi mađarski pokret nakon protesta protiv Orbana


Učesnici antivladinog skupa u Budimpešti, 6. april 2024.
Učesnici antivladinog skupa u Budimpešti, 6. april 2024.

Desetine hiljada protestovale su u subotu, 6. aprila u centru Budimpešte protiv vlade Viktora Orbana, u jednoj od najvećih demonstracija u posljednjih nekoliko godina.

Proteste je predvodio advokat i bivši vladin insajder Peter Magyar, koji je uzdrmao politički krajolik Mađarske najavljujući novi politički pokret s ciljem da se suprotstavi premijeru.

U međuvremenu, Orban se suočava s najvećom političkom krizom u svom 14-godišnjem premijerskom mandatu otkako se u februaru saznalo da je muškarac osuđen za slučaj seksualnog zlostavljanja djece dobio predsjedničko pomilovanje i da je pušten iz zatvora, pišu svjetski mediji.

'Mađari se dižu'

Oko 100.000 demonstranata okupilo se u subotu na trgu Kossuth ispred parlamenta, a mnogi su nosili nacionalne zastave i držali natpise na kojima je pisalo "Mađari se dižu!", izvijestila je agencija France-Presse (AFP).

Protest protiv Orbanove vlade sazvao je advokat i bivši insajder Peter Magyar, koji je postao istaknut u mađarskoj politici zbog skandala zlostavljanja djece.

Na protestima je saopštio da će uskoro objaviti novu političku stranku koja će učestvovati na evropskim i lokalnim izborima u junu.

Magyar je bivši suprug Orbanove bivše ministrice pravosuđa Judit Varga i bio je u orbiti vladajuće stranke Fidesz dok se nije razišao, obećavajući da će osporiti Orbanovu "fabriku moći" formiranjem nove stranke.

Varga je bila prisiljena da se povuče iz javnog života zbog svoje uloge u pomilovanju zvaničnika umiješanih u skandal zlostavljanja djece i Magyar se od tada pojavio kao žestoki Orbanov kritičar.

Prošlog mjeseca, Magyar je objavio snimak u kojem se navodno umiješao jedan visoki ministar u slučaj korupcije i pozvao glavnog tužioca da podnese ostavku.

"Mađarova inicijativa mora biti podržana jer sa trenutnom opozicijom, beznadežno je boriti se protiv Orbana", rekao je za AFP 49-godišnji kuhar Leo Szabo, dodajući da će glasati za Mađarovu stranku kada se ona formira.

Prema nedavnoj anketi, mađarska stranka mogla bi dobiti između 11 i 15 posto u zemlji od 9,7 miliona stanovnika, gdje su izbori zakazani do 2026. godine.

Plan za ujedinjenje zemlje

Sve veći rival mađarskog premijera Viktora Orbana mobilizirao je u subotu desetine hiljada pristalica u glavnom gradu Mađarske, izlažući plan za ujedinjenje zemlje i okončanje 14-godišnjeg vladavine populističkog lidera, prenosi Associated Press.

Magyar se obratio masi u blizini zgrade parlamenta u Budimpešti, najavljujući stvaranje nove političke zajednice koja ima za cilj ujedinjenje konzervativnih i liberalnih Mađara razočaranih Orbanovom vlašću i fragmentiranom, neefikasnom političkom opozicijom.

Peter Magyar na protestima u Budimpešti, 6. 4. 2024.
Peter Magyar na protestima u Budimpešti, 6. 4. 2024.

"Korak po korak, ciglu po ciglu, vraćamo našu domovinu i gradimo novu državu, suverenu, modernu, evropsku Mađarsku", rekao je 43-godišnji Magyar okupljenima, dodajući da je protest "najveća politička demonstracija posljednjih godina".

Nakon što je u februaru probio redove Orbanovog političkog kruga poslije političkog skandala koji je doveo do ostavke njegove bivše supruge i predsjednice, Magyar je, kako ističe AP, skupio brojne sljedbenike čestim pojavljivanjima u medijima gdje prikazuje politički život Mađarske koji je preuzela privilegovana grupa oligarha i antidemokratskih elita.

Tvrdio je da Orbanova vlada djeluje kao "mafija" i zalagao se za moralnu, političku i ekonomsku transformaciju zemlje koja bi obuzdala korupciju i stvorila više pluralistički politički sistem.

"Prošlo je više od dvadeset godina kako su naši izabrani lideri huškali mađarski narod jedni na druge. Bilo da je sudbina naše zemlje išla u najboljem redu ili smo bili blizu bankrota, bili smo suprotstavljeni jedni drugima umjesto da nam dopuste da se udružimo", rekao je Magyar. "Sad ćemo ovome stati na kraj."

Orbanove glavobolje

Mađarska vlada odbacila je Magyara kao oportunistu koji želi izgraditi novu karijeru nakon razvoda s Vargom i gubitka pozicija u nekoliko državnih kompanija. Međutim, njegov uspon je Orbanu pogoršao političke glavobolje koje su uključivale ostavke članova njegove vlade i bolnu ekonomsku krizu.

Orbanovi kritičari kod kuće i u Evropskoj uniji dugo su ga optuživali da je nagrizao mađarske demokratske institucije, preuzeo veliki dio medija i promijenio izborni sistem u zemlji kako bi svojoj stranci dao prednost. EU je uskratila milijarde sredstava Budimpešti zbog navodnog demokratskog nazadovanja, zloupotrebe fondova EU i propusta da se garantuju prava manjina.

Pod Orbanom, Mađarska je pala na posljednje mjesto među državama članicama Evropske unije (EU) u Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala, istakao je Bloomberg.

Orban je, kako ističe agencija, najbliži saveznik Kremlja u EU, koji je mjesecima zadržavao pomoć bloka za odbranu Ukrajine prije nego što je popustio, i održava srdačne odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Magyar je rekao da će rješavanje sporova s EU staviti kao prioritet i da će osloboditi preostala sredstva Mađarske.

Mnogi demonstranti su priznali da se Mađar tek treba dokazati kao lider, ali njegov nagli uspon na istaknutost predstavlja priliku za izgradnju kritične mase protiv Orbanovog režima.

Anketa Republikona koju je 5. aprila objavila novinska stranica Telex pokazala je da bi stranka na čelu s Magyarom odmah bila među najjačim opozicionim snagama, iako i dalje daleko iza Orbanovog Fidesa.

Orbanovi zvaničnici su rekli da je Magyar, kao bivši izvršni direktor jedne državne kompanije, bio korisnik tog sistema. Također je bio u odborima u nekoliko drugih kompanija u državnom vlasništvu sve dok nije dao ostavku kako bi započeo svoju političku karijeru.

Nova vrsta opozicionog pokreta

Magyar pokušava izgraditi novu vrstu opozicionog pokreta u Mađarskoj, napisao je The Observer, sestrinski nedjeljnik Guardiana ističući da su u subotu popodne, mladi ljudi, penzioneri i porodice sa djecom marširali centrom Budimpešte. Neki su nosili natpise s imenima njihovih domova, dok su mnogi mahali mađarskim zastavama.

"Od sada više ništa neće biti kao što je bilo", rekao je Magyar dok je iznosio argumente za Mađarsku okrenutu prema Evropi. "Počele su nezaustavljive promjene."

Demonstranti koji su razgovarali za Observer rekli su da su Magyara, koji se predstavlja kao centristička figura i koji je kritikovao i vladu i dijelove opozicije, smatra uvjerljivim.

Sam protest se razlikovao od normalnih demonstracija mađarske opozicije: svirala je muzika iz TV emisije o mafiji dok su slike mađarske političke elite bljeskale na ogromnom ekranu, napisao je Observer dodajući da je na protestima, pored govora, bilo poezije i pjevanja.

Posmatrači kažu da iako se čini da Magyar plijeni pažnju nekih birača, još uvijek nije jasno kakav će uticaj njegov pokret imati na duži rok dok su neki od Orbanovih protivnika izrazili zabrinutost da bi on mogao podijeliti opozicione glasove.

Ipak, naglasio je britanski nedjeljnik, mađarski pokret probudio je nade među onim Mađarima koji se protive premijeru, ali i nemaju povjerenja u veteranske ljevičarske figure u zemlji.

Ištvan, sredovječni muškarac koji je doputovao u Budimpeštu iz zapadne Mađarske, rekao je da je to njegov prvi antivladin protest.

"Mislim da je (prethodna) opozicija bila bespomoćna", rekao je dok je marširao prema parlamentu. "Smatram ga vjerodostojnim", rekao je o Magyaru i dodao: "Bio je korisnik sistema, odustao je od njega i okrenuo mu leđa – i to nešto pokazuje."

Dodik odlikovao 'velikog i pravog prijatelja' Orbana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG