Dostupni linkovi

Putin na Dan pobjede: Rusija neće dozvoliti nikome da joj prijeti


Vladimir Putin u obraćanju zvanicama i vojnicima na moskovskom Crvenom trgu, 9. maja 2024.
Vladimir Putin u obraćanju zvanicama i vojnicima na moskovskom Crvenom trgu, 9. maja 2024.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da će Rusija učiniti sve da izbjegne sukob globalnih sila, ali neće dozvoliti da bude ugrožena, u govoru povodom obilježavanja godišnjice sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Putin je ovo poručio pred ruskim vojnicima na Crvenom trgu.

"Rusija će učiniti sve da spriječi globalni sukob. Ali, istovremeno, nećemo dozvoliti da nam bilo ko prijeti. Naše strateške snage su vazda u stanju borbene gotovosti", rekao je Putin.

Nakon što je pozvao na minut šutnje, Putin je obraćanje završio riječima: "Za Rusiju! Za pobjedu! Ura!".

Dok ruske trupe napreduju protiv ukrajinskih snaga koje ima podršku Zapada, Putin je optužio "arogantne" zapadne elite da zaboravljaju odlučujuću ulogu koju je Sovjetski Savez odigrao u porazu nacističke Njemačke i da potiču sukobe u svijetu.

Putin, koji je poslao svoju vojsku u Ukrajinu 2022., taj rat smatra dijelom borbe sa Zapadom, za koji kaže da je ponizio Rusiju nakon pada Berlinskog zida 1989. zadiranjem u ono što on smatra sferom utjecaja Moskve.

Ukrajina i Zapad kažu da je Putin upleten u otimanje zemlje u imperijalnom stilu. Obećali su da će poraziti Rusiju, koja trenutno kontroliše oko 18 posto Ukrajine, uključujući poluotok Krim, i dijelove četiriju oblasti na istoku zemlje. Rusija kaže da su zemlje, nekada dio Ruskog carstva, sada ponovno dio Rusije.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Sovjetski Savez izgubio je 27 miliona ljudi u Drugom svjetskom ratu, uključujući milione u Ukrajini, ali je na kraju potisnuo nacističke snage natrag u Berlin, gdje je Adolf Hitler počinio samoubistvo, a crvena sovjetska zastava pobjede podignuta u Reichstagu 1945. godine.

Bezuslovna predaja nacističke Njemačke stupila je na snagu u 23:01 sati 8. maja 1945. godine, koji su Francuska, Britanija i Sjedinjene Države obilježile kao "Dan pobjede u Evropi". U Moskvi je tada već nastupio 9. maj, koji je postao "Dan pobjede" Sovjetskog Saveza u onome što Rusi nazivaju Velikim otadžinskim ratom 1941-45. godine.

XS
SM
MD
LG