Dostupni linkovi

Francuska optužuje Rusiju za orkestriranu kampanju dezinformacija


Kodnog imena "Portal Kombat" mreža se sastoji od 193 web-stranice, izvijestila je agencija Viginum nakon istrage koju je provodila od septembra do decembra prošle godine.
Kodnog imena "Portal Kombat" mreža se sastoji od 193 web-stranice, izvijestila je agencija Viginum nakon istrage koju je provodila od septembra do decembra prošle godine.

Mreža koja djeluje u zapadnoj Evropi "utire put za onlajn manipulacije" u ključnoj izbornoj godini u kojoj će, po nekim procjenama, glasati gotovo polovina svjetske populacije.

Francuski vojni i stručnjaci za cyber sigurnost kažu kako su identifikovali mrežu lociranu u Moskvi koja širi propagandu i dezinformacije po zapadnoj Evropi, pišu svjetski mediji.

Kodno ime: Portal Kombat

Francuske vladine agencije koje se bore protiv stranih onlajn prijetnji u ponedeljak, 12. februara su objavile da su otkrile mrežu ruskih web-stranica koje su dizajnirane da šire propagandu Kremlja na Zapadu. Agencija Viginum je rekla da mreža, koju je okarakterisala kao "struktuiranu i koordinisanu" cilja na Evropu i Sjedinjene Države, napisao je magazin Barrons.

Kodnog imena "Portal Kombat" mreža se sastoji od 193 web-stranice, izvijestila je agencija Viginum nakon istrage koju je provodila od septembra do decembra prošle godine.

Portali za informisanje su vrlo slični jedan drugom, navodi se, i "širili su proruske sadržaje koji su namijenjeni za međunarodnu publiku", naročito za države koje podržavaju Ukrajinu.

Francuska šalje oružje Ukrajini na koju je Rusija u februaru 2022. pokrenula opštu invaziju. Nekoliko od tih stranica šire "pravdu" odnosno istinu (na ruskom), kao ime njihovog domena, i nose različite ekstenzije u odnosu na jezik na kojem pišu, na primjer pravda.en.com za engleski ili pravda.fr.com za francuski.

Između 23. juna i 19. septembra 2023. portali su zajedno objavili više od 150.000 pojedinačnih sadržaja, koji su obično prenošenje sadržaja objavljenog na ruskim medijima.

Drugih 180 stranica, digitalno su povezane sa mrežom pravda, takođe su širile slične sadržaje na ruskom jeziku, otkrila je francuska agencija. Francuski diplomatski izvori su rekli novinarima da je glavni cilj Portal Kombata da opravda ruski rat u Ukrajini. Njihovi sadržaji imaju "jaku ideološku pristranost", rekli su izvori i šire "narative koji su očigledno neistiniti i obmanjujući".

Ciljanje dezinformacijama

Francuska je "osudila" obmanjujuće manevre nakon što je vladina agencija u ponedeljak optužila Rusiju da vodi dugoročnu onlajn kampanju manipulisanja informacijama protiv onih koji podržavaju Ukrajinu, pred ulazak rata u treću godinu.

Iz ministarstva inostranih poslova Francuske u obraćanju novinarima rečeno je da je Rusija pojačala napore da manipuliše informacijama i širi dezinformacije, ciljajući na saveznike Ukrajine na Zapadu. Referisali su se na poruke na društvenim mrežama kao što su X, ranije Twitter, i web-stranice poput Sputnjika koje su "masivne po obimu" i "kompleksne po strukturi", napisao je Associated Press (AP).

Cilj ruske kampanje dezinformacija ostaje isti, rekli su zvaničnici, a to je da se pojača uspjeh Rusije u ratu u Ukrajini, opravdava invazija, diskredituje i umanji otpor ukrajinske vojske i podcijeni otpornost civila koji se suočavaju sa svakodnevnim napadima na gradove i sela, te da se slomi podrška Zapada ukrajinskoj vojsci i uspori, ako ne i zaustaviti, dostava oružja Kijevu.

Ruska kampanja dezinformisanja nadilazi rat u Ukrajini, rekli su francuski zvaničnici. U godini izbora s visokim ulozima u Velikoj Britaniji, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama, francuski zvaničnici kažu da Rusija radi na tome da zbuni i uplaši glasače, diskredituje neke kandidate i podrži druge te ometa velike sportske događaje kao što su Olimpijske igre u Parizu i Evropsko prvenstvo u fudbalu u Njemačkoj.

Ministarstvo je takođe osudilo Rusiju da stoji iza iscrtavanja Davidove zvijezde (jevrejskog simbola) na zidovima zgrada u Parizu i njegovim predgrađima, koje su se masovno pojavile tokom novembra, što je izazvalo uzbunu za sigurnost francuske Jevrejske zajednice, koja je najveća u Evropi.

Prošle godine, Voginum je rekao da je nadgledao navodne operacije uskoro pošto je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, i da je Francuska bila jedna od evropskih država koje su bile na meti dezinformacija.

Naveli su kako su, prema pisanju AP-a, povezali kampanju sa osobama u Rusiji, kompanijama i "državnim entitetima ili tijelima povezanim sa državom Rusijom". Agencija je otkrila povezane stranice, tzv. mirror stranice, ili ogledalne stranice koje su imitirale francusko ministarstvo inostranih poslova i intervenisala je "mjerama zaštite i prevencije", naveo je Viginum u prošlogodišnjem izvještaju.

Format hibridnog napada

Jedan pro-ruski kanal na francuskom Telegramu, aplikaciji za slanje poruka, objavljuje kontinuirano, gotovo devet članaka po satu, napisao je Guardian u tekstu o otkrićima francuske agencija koja se tiču ruske kampanje širenja dezinformacija.

Evropska komisija, NATO, i agencije Ujedinjenih nacija (UN) označile su dezinformacije kao jednu od najvećih prijetnji demokratiji u 2024. godini. Na nedavnoj konferenciji u Briselu, visoki zvaničnik NATO saveza rekao je kako se dezinformacije označavaju kao "nacionalno sigurnosno pitanje" i da saveznici prepoznaju da hibridni napadi koji se koriste dezinformacijama "mogu da poprime nivo oružanih napada".

Glavna sekretarka UN-a za komunikacije, Melissa Fleming, izjavila je na konferenciji da se "dezinformacije koriste ne samo za stvaranje ratne magle, već i da kreira sumnja i mržnja" te potkopavaju mirovne snage.

Obraćajući se na konferenciji, šef diplomatije Evropske unije, Josep Borrell, rekao je da ovo novo ratovanje se ne vodi " bombama koje vas mogu ubiti", već riječima i idejama "koje mogu da okupiraju vaš um".

Vera Jourova, potpredsjednica Evropska komisije za vrijednosti i transparentnost, odgovorna za medije i pitanja dezinformacija, rekla je: "Svaki dan vidimo djelovanje Kremlja na širenju propagande i uplitanja u demokratije. Od Putinovih evidentnih laži usred bijela dana do skrivene mreže propagandnih izvora koji su upravo otkriveni, Kremlj ne štedi svoje napore. A ne bi trebala ni Evropska unija."

Druga mreža web-stranica ciljala je prvenstveno publiku koja govori ruski u Ukrajini i bila je postavljena između 3. aprila 2022., nešto više od mjesec dana nakon ruske invazije, i 17. decembra 2022. "Neke web stranice ciljaju na vrlo specifične i strateške lokacije, kao što su Herson ili Mariupolj", stoji u izvještaju.

Iako je većina propagande usmjerena na sukob u Ukrajini, Viginum kaže da je prošlog ljeta stranica francuske Pravde objavila materijal o "različitim krizama" koje uključuju prisutnost francuskih trupa u regiji Sahel, uključujući trupe u afričkim državama Niger i Gabon.

Međutim, stručnjaci za sigurnost kažu da se čini da kampanja masovne propagande i dezinformiranja ima ograničen uspjeh: prosječni promet na pet portala u novembru 2023. iznosio je 31.000 posjeta, a onaj usmjeren na Francusku bio je najmanje posjećen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG