Dostupni linkovi

Mađarska će podržati kineski mirovni plan za Ukrajinu, kaže Orban


Premijer Mađarske Viktor Orban (desno) u šetnji sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u karmelićanskom manastiru, Budimpešta, 9. maj 2024. godine.
Premijer Mađarske Viktor Orban (desno) u šetnji sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u karmelićanskom manastiru, Budimpešta, 9. maj 2024. godine.

Mađarska će podržati mirovni plan Kine u Ukrajini, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban na zajedničkoj konferenciji za medije sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

"Kina je jedan od stubova novog svetskog poretka", rekao je Orban u četvrtak, a prenosi Rojters.

Peking je pre više od godinu dana izneo dokument od 12 tačaka s opštim principe za okončanje ruskog rata protiv Ukrajine.

Predlog je međutim, tada naišao na mlak prijem i u Rusiji i u Ukrajini, dok su Sjedinjene Države navele da se Kina predstavlja kao mirotvorac, ali da Peking odražava "lažni narativ" Rusije i da ne osuđuje njenu invaziju na susednu zemlju.

Mađarski premijer je nanavio da će njegova zemlja proširiti saradnju sa Kinom u nuklearnoj industriji i drugim oblastima.

Si je u glavni grad Mađarske stigao kasno uveče 8. maja nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Ranije u četvrtak je mađarski predsednik Tamaš Suljok primio Sija u raskošnom dvorištu Budimskog zamka u Budimpešti, gde su dvojica zvaničnika prošetali crvenim tepihom pored ceremonijalne počasne garde i slušali kinesku i mađarsku himnu.

Brojni kineski i mađarski zvaničnici prisustvovali su ceremoniji, uključujući premijera Viktora Orbana, dugogodišnjeg mađarskog populističkog lidera koji je težio dubljim vezama sa Pekingom dok se distancirao od svojih mejnstrim partnera u Evropskoj uniji.

Njegova evropska turneja počela je 5. maja u Francuskoj gde su ga predsednik Emanuel Makron i lideri EU pozvali da ublaži kineska trgovinska ograničenja i da iskoristi svoj uticaj da izvrši pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina da okonča svoju invaziju na Ukrajinu.

Očekuje se da će mađarski i kineski zvaničnici potpisati 16 do 18 novih sporazuma o saradnji, od kojih bi jedan mogao biti infrastrukturni projekat velikih razmera u okviru velikog kineskog projekta "Pojas i put", izjavio je ranije ove nedelje mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Obe vlade su pazile da sadržaj svih potencijalnih poslova drže u tajnosti do njihovog zvaničnog objavljivanja.

Zašto je Mađarska važna Kini?

Peking je uložio milijarde u Mađarsku i tu članicu EU vidi kao važno uporište unutar 27-članog trgovinskog bloka. Mađarska je u decembru objavila da će jedan od najvećih svetskih proizvođača električnih vozila, kineski BID, otvoriti svoju prvu evropsku fabriku za proizvodnju električnih vozila na jugu zemlje – što bi moglo da ugrozi konkurentnost auto industrije kontinenta.

Mađarska je takođe domaćin nekoliko kineskih fabrika EV baterija i nada se da će postati globalno središte proizvodnje litijum-jonskih baterija, a preduzela je železnički projekat za povezivanje zemlje sa lukom Pirej u Grčkoj koju kontrolišu Kinezi, što je ulazna tačka za kinesku robu u centralnu i istočnu Evropu.

Mađarski autokratski premijer Viktor Orban je uspostavio bliske odnose sa Kinom i Rusijom, dok je istovremeno zaoštrio odnose sa Briselom zbog odbijanja da se pridruži sankcijama EU protiv Moskve ili da dozvoli, kao i druge zemlje NATO-a, isporuke oružja Ukrajini.

U Budimpešti su se u četvrtak zatvorene pojedine saobraćajnice, uz povećanu bezbednost na ulicama, a grupe Sijevih pristalica i kritičara okupile su se na demonstracijama u gradu.

Stotine ljudi okupilo se u blizini Budimpeštanskog zamka mašući kineskim i mađarskim zastavama, nadajući se da će videti Sijevu kolonu. Prisutni su bili mnogi kineski državljani koji su nosili crvene bejzbol kačkete, tvrdeći da su volonteri u kineskoj ambasadi.

Mađarski poslanik iz opozicione partije Momentum rekao je Asošijeted presu da je njemu i njegovom kolegi u sredu prišla grupa takvih muškaraca dok su pokušavali da postave zastave EU na most u Budimpešti.

U video snimku koji je dobio AP, poslanik Marton Tompos rekao je da su se muškarci, svi sa crvenim bejzbol kapama, suočili sa njim kako bi se uverili da zastave ili simboli koji upućuju na Tibet ili Tajvan na koje polaže Kina neće biti okačeni na putu kolone u kojoj je kineska državna delegacija.

Sijevo prvo putovanje u Evropu u poslednjih pet godina smatra se delom njegovog nastojanja da poveća uticaj Pekinga na ekonomska i politička pitanja kontinenta.

U Beogradu su dve zemlje saopštile da kinesko-srpski sporazum koji su potpisali Si i Vučić podiže nivo njihove saradnje sa strateškog partnerstva na "izgradnju zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri".

Izvor: Engleska stranica RSE, AP
XS
SM
MD
LG