Dostupni linkovi

TikTok najavio da će označavati slike koje je napravila veštačka inteligencija


Kancelarije TikToka u Kalver Sitiju, Kalifornija, SAD
Kancelarije TikToka u Kalver Sitiju, Kalifornija, SAD

Društvena mreža TikTok je u četvrtak saopštila da će početi da koristi tehnologiju koja ima za cilj da pomogne u označavanju slika i video zapisa koje generiše veštačka inteligencija.

U saopštenju kineske kompanije BiteDance koja je vlasnik TikToka se navodi da će usvojiti "Content Credentials", digitalni vodeni žig koji označava kako su slike kreirane i uređivane. Predvodnik u razvoju ove tehnologije je "Adobe", ali je otvorena za druge kompanije i već su je usvojile kompanije kao što je OpenAI kreator ChatGPT-a.

Istraživači su izrazili zabrinutost da bi se sadržaj generisan veštačkom inteligencijom mogao koristiti kao dezinformacije u pokušaju da se ometaju izbori u SAD ove jeseni. TikTok je već bio među grupom od 20 tehnoloških kompanija koje su ranije ove godine potpisale sporazum kojim se obavezuju da će se boriti protiv toga.

Platforma YouTube, u vlasništvu Alphabetovog Gugla, kao i Meta Platforms, koja poseduje Instagram i Facebook, takođe su rekli da planiraju da koriste "Content Credentials".

Da bi sistem funkcionisao, i proizvođač generativnog AI alata koji se koristi za pravljenje sadržaja i platforma koja se koristi za distribuciju sadržaja moraju da pristanu da koriste industrijski standard.

Ako osoba koristi OpenAI-jev Dall-E alat za generisanje slike, na primer, OpenAI dodaje vodeni žig na kreiranu sliku. Ako se ta označena slika zatim otpremi u TikTok, automatski će biti označena kao generisana veštačkom inteligencijom.

TikTok ima 170 miliona korisnika u Sjedinjenim Državama, koje su nedavno usvojile zakon koji zahteva od kompanije BiteDance da se liši TikToka ili će se suoči sa zabranom. TikTok i BiteDance su podneli tužbu, tvrdeći da zakon krši Prvi amandman američkog Ustava.

TikTok već označava sadržaj generisan veštačkom inteligencijom napravljen pomoću alata unutar aplikacije, ali bi se najnovija mera primenjivala i na sadržaj generisan van usluga ove mreže.

Izvor: Rojters
XS
SM
MD
LG