Dostupni linkovi

Ukrajina udvostručuje uvoz električne energije


Centar grada Harkova bez struje nakon što je kritična civilna infrastruktura pogođena ruskim raketnim napadima, usred ruske invazije na Ukrajinu, 26. marta 2024. godine
Centar grada Harkova bez struje nakon što je kritična civilna infrastruktura pogođena ruskim raketnim napadima, usred ruske invazije na Ukrajinu, 26. marta 2024. godine

Ukrajina planira da udvostruči uvoz električne energije u četvrtak, nakon snažnog ruskog napada na energetski sistem Ukrajine, saopštilo je ministarstvo energetike.

Očekuje se da će uvoz porasti na 16.699 megavat sati (Mvh) u odnosu na 7.600 Mvh koliko je iznosio u sredu, saopštilo je ministarstvo u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Planirani uvoz je blizu rekordnog nivoa od 18.649 Mvh, koji je zabeležen krajem marta nakon prvog talasa ruskih napada na ukrajinski energetski sektor.

Državna energetska kompanija Ukrhidroenergo saopštila je u četvrtak da su njene dve hidroelektrane ozbiljno oštećene ranije ove nedelje i da više nisu u funkciji nakon ruskih bombardovanja.

"Od danas su sva postrojenja pretrpela razornu štetu", navodi se u saopštenju u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, dodajući da će biti potrebna značajna finansijska sredstva i napori da se popravi šteta i obnovi rad elektrana.

Ukrajina je upravljala sa 10 hidroelektrana pre ruske invazije 2022. godine, koje su proizvodile oko 10 posto ukupne ukrajinske električne energije.

Ruske snage su 2023. digle u vazduh Kahovsku hidroelektranu i nakon poslednjih napada samo sedam elektrana radi sa značajno smanjenim kapacitetom.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da je zemlja takođe izgubila oko 80 posto svoje proizvodnje iz termoelektrana i da sada Ukrajina mora sve više da se oslanja na svoje tri nuklearne elektrane, koje proizvode oko 60 posto njene električne energije.

Proizvodnja iz termoelektrana i hidroelektrana je neophodna da bi nivoi snabdevanja i potrošnje bili uravnoteženi tokom jutarnjih i večernjih sati kada je najveća potrošnja energije.

Hitna pomoć

"Danas su, na zahtev Ukrajine, već izvršene hitne isporuke električne energije iz Poljske, Rumunije i Slovačke", saopštilo je ministarstvo.

Hitna pomoć će biti pružena i tokom večernjih vršnih sati potrošnje električne energije, napominje se.

Ukrajinski operater elektroenergetske mreže "Ukrenergo" je u odvojenom saopštenju naveo da očekuje značajan deficit električne energije skoro ceo dan.

"Industrijska potrošnja će biti ograničena od 18 do 24 sata. Uz povećanje potrošnje moguća su isključenja u slučaju nužde", saopštio je "Ukrenergo".

Ukrajina, koja je bila neto izvoznik električne energije pre ruske invazije 2022. godine, naglo je povećala uvoz električne energije i zaustavila izvoz nakon niza napada na energetski sistem krajem marta, aprila i maja.

Izvor: Rojters
XS
SM
MD
LG