Slušajte uživo
Vaš izbor
Posljednje vijesti

Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

Miroslav Lajčak

Miroslav Lajčak

Lejla Sarić
10.12.2007

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak umnogome je zaslužan za to što je BiH konačno parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i što su bh. političari postigli okvirni dogovor o reformi policije. Sve se, međutim, desilo nakon političke krize u zemlji, izazvane protivljenjem srpskih političara odlukama kojim je Lajčak promijenio način glasanja u institucijama BiH. Predstavnici vlasti Republike Srpske i Srbije Lajčaka su tada optužili da podržava navodne pokušaje majorizacije Srba u BiH. Na dužnosti visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u BiH, slovački diplomata Miroslav Lajčak nalazi se od 01. jula 2007. godine. Veći dio dosadašnje diplomatske karijere Lajčak je proveo na dužnostima koje se tiču jugoistočne Evrope. Prije sadašnjeg imenovanja, u regionu je najviše poznat po svojoj ulozi medijatora i ličnog predstavnika visokog predstavnika EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane, u Crnoj Gori 2006. godine. U ovom svojstvu, on je nadgledao provođenje referenduma u Crnoj Gori. Od 2001. do 2005. godine, ambasador Lajčák je služio u Beogradu kao ambasador Slovačke u SR Jugoslaviji (kasnije Srbija i Crna Gora), u Albaniji i Makedoniji.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 1-10 (z 96)

Ime: Redakcija
18.12.2007 11:17

OVAJ FORUM JE ZAKLJUČEN. Odgovori koje smo dobili od g. Lajčaka su na stranici. Objašnjeno nam je da je visoki predstavnik pročitao sva vaša pitanja i komentare, ali da zbog obaveza i nedostatka vremena nije mogao odgovoriti na sva pitanja. Redakcija vam se svima zahvaljuje na interesovanju, postavljenim pitanjima i datim komentarima.

Ime: Pitalac
18.12.2007 07:58

Gospodine Lajcak, Prije svega lijep pozdrav i dobro zdravlje zelim! Zelio bih vas pitat o cinjenici koju svi zanemaruju. Naime da li ste svjesni bunta, revolta ili reakcije od strane Bosnjaka za sve ovo sto im rade Srbi, Hrvati i medjunarodna zajednica. Bosnjaci su prije 150 godina zivjeli u Bosanskom pasaluku koji je bio veci od danasnje Bosne i bili su nastanjeni u svakom dijelu Pasaluka. Nakon pokolja od strane srpskih ustanika i cetnickih formacija u raznim ratovima Bosna je nakon Drugog svjetskog rata smanjena na sadasnje granice, a Bosnjaci su protjerani sa onih podrucja koji su okupirani. Nakon proslog genocida Bosnjaci su sa 97% teritorije BiH koju su nastanjivali stjerani na 25%. Ne smijem ni da pomislim sta bi se desilo da se Srbi i Hrvati opet usude na agresiju. Zbog toga vas pitam da li ste svjesni eksplozije medju Bosnjacima i stvaranja nove Palestine ako medjunarodna zajednica nastavi da iscrpljuje i ponizava Bosnjake kako to danas radi? Umjesto da ste smijenili Dodika, (pa ako je i Silajdzic kolateralna steta, trebali ste i njega smijeniti), i konacno uklonili jednog mesara koji ovu zemlju dovodi stalno u pitanje, vi ste Dodika pohvalili, a jos uvijek niste svjesni cinjenice da su Bosnjaci na rubu eksplozije, jer ne mogu da trpe ovaj nehaj medjunarodne zajednice, ne samo zbog mrcvarenja Bosne nego i zbog nehapsenja najtrazenijih ratnih zlocinaca. Da se ovo desava Jevrejima davno biste bili smijenjeni i vi i kompletan OHR.

18.12.2007

Bez komentara

Ime: Visitor
18.12.2007 05:06

U vise poslijeratnih prekookeanskih dolazaka u rodno Sarajevo sve je izgledalo onako cool, stara raja, cavapi, uspomene, a onda sam zbog ozbiljnog zdravstvenog problema clana bliske porodice bio prisiljen da upoznam prilike u sarajevskoj bolnici. Sve sto mogu reci je UZAS!!! Toliko korupcije na jednom mjestu nisam mogao pomisliti da moze postojati. Tu se apsolutno sve placa. Portir vas pusta u zgradu ako mu gurnete novcanicu u dzep, cistacica ce vas zaliti kantom vode po nogama upravo kada ste dosli u posjetu, naravno ako je ne "ubijedite" da dodje malo kasnije, a kada su doktori u pitanju to je prava pljacka i otimacina. Interesantno da ih cak ni vece sume novca ne prave ni malo manje arogantnim. Naravno da nisam ni spomenuo da zivim u inostranstvu, ali ocigledno da su cijene i za domace zrtve enormne. Pricao sam sarajevskim prijateljima o svom neprijatnom iskustvu, ali oni to svi vec znaju i postalo im je normalno da sa time zive. Ljudi se boje, trpe i placaju. Da li Vi sa svim ovlastenjima Visokog predstavnika mozete uciniti nesto vise od konstatacije kako je korupcija ozbiljan problem na kojem treba jos ozbiljnije raditi?

18.12.2007

- I prije nego što sam preuzeo dužnost visokog predstavnika, želio sam da saznam više o povezanosti između kriminala, terorizma i podrške ratnim zločincima. Također mi vrlo često dobijamo informacije od građana ili institucija koje sadže informacije ili optužbe o kriminalnim aktivnostima. Tako da sam odlučio stoga da se unutar OHR-a osnuje mala grupa analitičara koji bi obrađivali i proučavali sve informacije dobijene o ovom pitanju. Ova zemlja ima pravosudne institutcije koje se bave takvim slučajevima i mi nećemo raditi mimo njih nego sa njima. Institucije Bosne i Hercegovine imaju mogućnost da vode nezavisne istrage i procesuiraju slučajeve visokog profila. Ovaj tim će usko sarađivati sa domaćim i međunarodnim institucijama kako bi analizirali prirodu i obim ovih povezanosti, ali oni neće istraživati i voditi ove slučajeve. Vladavina prava znači da su svi jednaki pred zakonom: to je stav koji svi odgovorni bh. političari podržavaju.

Ime: Dana Grad: Bilo Sarajevo
18.12.2007 04:49

Do kada ce moja zemlja biti okupirana od strane Amerike i zemalja EU? Je li treba opet neki svjetski rat da izbije pa da vam vidimo ledja?

Ime: Slobodan
18.12.2007 04:32

Da li imate neki primjer iz istorije kada su tri religije zivjele zajedno u miru, a da to nije bilo pod diktaturom?

18.12.2007

Istorija, između ostalog, služi da bi se iz nje izvukle određene pouke. U ovom trenutku je dovoljno da samo pogledate kartu Evrope i da vidite da su evropske zemlje tu lekciju savladale– niti jedna zemlja u Evropi nije jedno-nacionalna niti sa samo jednom zastupljenom religijom. I već dugo, Evropa živi u miru, sa svim religijama koje su u njoj zastupljene, a više ih je od tri, koje su u BiH najbrojnije. I BiH bi tu pouku trebala izvući upravo iz evropskog iskustva i primijeniti.

Ime: Michael
18.12.2007 01:37

Mr. Lajcak, As a student of politics, I am very interested to know and understand what do you consider to be the goal of the European politics in BiH? The EU is obviously very anti-Serbian and very pro-Bosnjak (while totally and fully ignoring the Croatian side) and this is OK, because after all politics are never pretty and nice. But what I am trying to understand as an outsider, with such an obvious "legal" discrimination against the Serbian and Croatian sides how is the EU actually planning to set up BiH as a functional country? Because what you seem to be doing, if I am not mistaken, is purposely pushing the three sides even further from each other and from BiH. So is the goal of the EU really to have one prosperous and successful BiH or potentially to keep BiH the way it is, poor and disorderly, for the benefits of the EU? Thank you for your time and willingness to answer our questions!

18.12.2007

The answer to your question is very simple: the primary goal of the EU politics in BiH is to see this country attain full membership in European Union. Let me ašure you that EU does not want to see BiH remain poor and disorderly as you put it, quite the opposite. Do you really think that the international community, including EU, would make suć a substantial investment over the last 12 years if it wanted BiH simply to remain a black hole in the heart of Europe as you put it? The European future for BiH will bring benefits to both the country and the EU. We have an obligation to work in the interest of all people of this country, regardleš of their ethnic background, with one goal: to make them become part of EU family, all citizens of BiH deserve it. And let me tell you that the EU is neither anty-serb and pro-bosniak, nor vice versa. The EU is definitely and strongly pro-BiH.

Ime: Anonimni posjetilac
18.12.2007 00:03

Moje postovanje Gospodine Lajcak, pozivam se na svoju prijavu za radno mjesto u OHR-u, koju sam Vama licno uputila. Nazalost do danasnjeg dana, znaci 6 mjeseci nakon sto sam Vam uputila prijavu, nemam odgovora i ako sam naglasila da me mozete kontaktirati i putem eMail. Kako komentarisete ovaj slucaj? Hvala! S postovanjem, Meksida Mujic

17.12.2007

Na žalost nismo u mogućnosti odgovoriti svim kandidatima koji nisu prošli na konkursu za radno mjesto. Ako ste još uvijek zainteresirani za posao ili u OHR-u ili EUSR, sva upražnjena radna mjesta oglašavaju se na internet stranici (www.ohr.int ili www.eusrbih.eu) i u sredstvima javnog informisanja.

Ime: Nermin Grad: Kopenhagen
17.12.2007 18:56

Gos. Lajcak, kako komentarisete sve ono sto je izreceno od strane Milorada Dodika u emisiji Nedeljom u 2? Hvala.

17.12.2007

Bez komentara.

Ime: muhamed kopic Grad: utica
17.12.2007 18:05

Gospodine Lajcak! Niko od Vasih prethodnika, pa niti Vi,nije naptravio odlucujuci i pravi - rez! Smjenjivani su ili suspendirani mnogi politicari cak i na visokim funkcijama! Sve te odluke nisu bile potrebne da u BiH funkcionise pravni sistem. Istrazni organi, javni tuzioci i sudije, da rade svoj posao, za koji su dobro placeni, visoki predstavnici pa i Vi, ne bi ste imali problema sa politicarima! Najmanje, mislim na sve bivse i sadasnje, njih polovina bi bila u zatvorima!!! Znam da medjunarodna zajednica finansijski pomaze razvoj "nezavisnog" pravosudja. Rastu zarade i stize nova oprema a u praksi - nista! Sudi se nekim sitnim ribicama a narod kaze;"Od vrha glave riba smrdi!" I smrdi! Kada cete se Vi okrenuti pitanju pravosudja? To kada rijesite, sa politicarima necete imati posla! Krivci ce otici a doci ce pravi i - "Mirna Bosna"! Hvala!

17.12.2007

Hvala na mišljenju.

Ime: obespravljen
17.12.2007 16:43

Predao sam u proljeće 1999.g. (dakle u zakonskom roku) zahtjev za povrat stana sa stanarskim pravom u Sarajevu. Zahtjev je poslat poštom, preporučeno sa povratnicom (koja mi se vratila sa potpisom primaoca, kao potvrda da je nadležni organ stvarno primio moj zahtjev). Međutim nikada nisam dobio odgovor. Onda sam se 2003.g. žalio Kantonalnom ministarstvu za stambene poslove Kantona Sarajevo koje mi je odgovorilo da u njihovoj evidenciji ne mogu pronaći moj zahtjev. Nekako istovremeno je ured OSCE-a u Sarajevu objavio da osobe kao ja (koje su u roku predale zahtjev za povrat stana ali nadležni organi ne mogu da pronađu te zahtjeve), imaju pravo ponovo podnijeti zahtjev uz predočenje poštanske povratnice. Ja sam onda ponovo podnio zahtjev za povrat stana Kantonalnom ministarstvu za stambene poslove Kantona Sarajevo, upravo pozivajući se na navedeno pravo na ponovno podnošenje zahtjeva. Međutim Kantonalno ministarstvo me je odbilo ne želivši postupiti prema gore navedenoj odredbi OSCE-a. Nisam tužio Ministarstvo sudu jer drugi koji su od ranije u istoj situaciji, su odavno tužili Ministarstvo sudu i dobili sporove, ali Ministarstvo im i dan danas odbija vratiti stanove i na taj način sprječava povratak izbjeglica. Gosp. Lajčak, zašto OHR dozvoljava da vlast u Sarajevu ovako drsko sprječava povratak izbjeglica, povratak koji je zagarantovan Dejtonskim sporazumom ? Znali li OHR da je u Sarajevu 7000 stanova za koje ili nije podnešen zahtjev za povrat ili kao u mom slučaju - jeste podnešen ali se vlast pravi luda pa kaže "Vaš zahtjev nije evidentiran"? Šta ja sad da radim kad mi je vlast u BiH zatvorila SVE pravne puteve da dođem do mog stana ? Hvala na odgovoru.

Komentari 1-10 (z 96)