Slušajte uživo
Trenutno slušate
Program za Crnu Goru

Posjetite našu arhivu. Dalje

Anketa
... ... ...

Forum

Na vaša pitanja odgovara Nadira Avdić Vllasi

Kosovo - Nadira Avdic Vllasi, journalist, 01Jan2008

RSE
11.1.2008

Nadira Avdić Vllasi je urednik programa na bosanskom jeziku Radio Televizije Kosovo i glavni urednik lista na bosanskom jeziku “Alem”. Diplomirala je žurnalistiku u Beogradu i bila dugogodišnji dopisnik zagrebačkog “Vjesnika” iz Prištine. Nadira je autor dvije knjige. Njena prva knjiga pod naslovom “Za odbranu Azema Vllasija” govori o hapšenju njenog supruga od strane Miloševićevog režima i njenoj borbi da se sazna prava istina o tom hapšenju. Druga knjiga "Ostati na Kosovu", objavljena nakon rata 1999. godine, predstavlja dramtično svjedočenje o 100 dana NATO intervencije. Nadira je dvije godine bila dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Prištine.

Ovaj forum je zaključen

Komentari 1-10 (z 47)

Ime: Redakcija
30.01.2008 14:37

Odgovori gospodje Nadire Vllasi su postavljeni na stranicu. Zahvaljujemo svima koji su se ukljucili u online rubriku.

Ime: bulica
20.01.2008 10:38

Kako to da ste studirali po povoljnim uslovima u Srbiji i Hrvatskoj

20.1.2008

Eh, bulice ! To vam je valjda tepanje od “bula”! Zna se ko taj termin koristi! Pa znam tako kakvima vi pripadate! Bula, pa bulica…! Pa jos sto ste nam vi dozvolili da studiramo “pod povoljnim uslovima”! Cuj! Vi i vase srpsko-hrvatske predrasude! U Srbiji i Hrvatskoj! Kako “bulica” da studira uopste? Tako mislite? Pa nisam ja studirala u Srbiji vec u glavnom gradu bivse, tadasnje nase zemlje Jugoslavije. U Beogradu! Kakva Srbija! Ko je o tome tada mislio? Ko je razmisljao da je kontinuitet negiranja naseg bosnjackog identiteta ta Federacija, zajedno sa imenom Jugoslavija, nasljedila od onih prethodnih kraljevina Jugoslavije, SHS … A eto, mene vaspitavali da vjerujem kako je to moja zemlja! Zabluda! Jer, takvih kao vi (sto koristite naziv “bulica” i pitate kako to da sam studirala “pod povoljnim uslovima”) i moja, nije mogla biti. Ista zemlja! Ma vasa izgleda bila, preobucenih cetnika i ustasa koji nam nadivate razna imena, pa i to bule, bulice! Prema nama Bosnjacima, prema nama Bosancima (kako zovem sve one koji Bosnu vole), bila nepravedna! Vama sluzila! I neka ste je vi unistili! I zao mi je sto se s vama zavrsi ovo moje gostovanje na online! Ali, mozda i to bas tako treba.

Ime: Osoba A
19.01.2008 16:09

Samo da kazem ovim "logicarima" koji osporavaju bosanski jezik, argumentom da eto jezik ne moze da nosi ime po drzavi, navodeci za primjer da se u Austriji govori njemacki. Kao prvo i makedonski jezik je dobio ime po Makedoniji, isto kao sto je i bosanski dobio ime po Bosni. Uzmimo drugi primjer, koji nije s Balkana. Npr. indonezijski jezik, cetvrti najrasprostranjeniji jezik u svijetu, je sluzbeni jezik u Indoneziji u kojoj zivi 300 razlicitih etnickih grupa, mnogo vise nego 3 konstitutivna naroda u BiH. A jezik im je dobio ime po zemlji, cakstavise, na indonezijskom jeziku, taj jezik se zove Bahasa Indonesia sto u prevodu znaci: Jezik Indonezije. Zato bih zamolio posjetioce da malo smire dozivljaj kada su nacionalna osjecanja drugih ljudi u pitanju. Svaki identitet, pa tako i jezik je posebna prica, imao svoj put, svoju historiju. Da toga nema mi danas ne bismo uopste raspravljali o nasem lijepom bosanskom jeziku.

19.1.2008

Postovana Osobo A, zahvaljujem na Vasem javljanju koje mi je dragocjeno. I zaista, ja nisam znala za jezik Indonezije! Mi smo u Bosni uvijek , uz male nijanse (istocna, zapadna), isto govorili. Bosansku ijekavicu! I to jeste jezik Bosne, odnosno bosanski jezik! Vi ste za mene, ako ima smisla moja ocjena svih ovih pitanja i javljanja zaista “Osoba A”! I u tome ste u pravu! Jos jednom hvala!

Ime: Razocaran u ljubav
19.01.2008 12:15

Nadira molim vas da me pozovete u vasu emisiju da kazem bosnjackim politicarima, a i krscanskom svijetu kako se Bosnahercegovina brani. Bosnahercegovina bez tog podjeljenog "i" samim tim nejma ni tz.republike srpske. Federaciju pod hitno treba ukinuti, jer ona isto tako dijeli Bosnuhercegovinu. Nadira kako vi ortodokse zovete na Kosovu?

19.1.2008

Pa ne znam koliko bi to pomoglo da nema tog i ? Jer, Republike srpske nikad nije bilo ni sa ni bez i…dok je SANU stratezi iz Beograda nisu izvezli, a zlocinci Karadzic, Mladic stvorili genocidom, u krvi ubijenih i mukama protjeranih Bosnjaka iz istocne Bosne! Uz aminovanje demokratskih zemalja !Ako mislite na Albance ortodokse ili katolike ili muslimane, sve ih zovemo Albancima bez obzira na vjeru…! A ortodokse, odnosno plavoslavne Srbe, Srbima…Zapravo dobra ideja! Bilo bi simpaticno Hrvate stalno zvati katolicima, Hrvati katolici i Srbe, Srbi pravoslavci kad nas vec zovu cesto Bosnjaci muslimani ili Bosnian muslem! To im dodje nekako radi orjentacije!

Ime: Krasniqi Sh. Grad: Dajkovc Kos. Kamenica
19.01.2008 11:53

Text od jednog Gos. (stanjepoliticke svjesti na kosovu).Vi gos. pitate Gospodju Vllasi:(Dali ona stvarno misli da na kosovu postoji itgradjen nivo politicke svjesti...i da li ce Kosovo postati Evropski Avganistan...) Gospod.ja mislim da vi nikada niste bili u Kosovu ja koliko znam jugoslovena mogu da kazem da 95% nikada nisu bili u Kosovu(nije dobro covek da prica nesto i da kaze cuo sam ) Ti gos. sekiraj se bolje za tvoj kraj jel tamo postoji izgradjen nivo politicke svjesti i da li ce tvoj kraj poszati Evropski Avganistan ili Banglades

Ime: Socrat
19.01.2008 09:41

Gospodjo Vllasi. Zelim Vas pitati zasto studenti Bosnjaci sa Kosova nemaju nikakvu olaksicu za studiranje u Bosni. Zasto Vi ali i svi nasi politicari neradite na toj problematici ili jednostavno priznajte da vi kao Bosnjakinja niste zadovoljni Bosnom pa ste svoju djecu poslali za SAD.

19.1.2008

Ne, nisam djecu poslala iz tih razloga. Sina smo poslali nakon Azemovog izlaska iz zatvora iz sigurnosnih razloga,. Ne mozete momka od 16 godina drzati zatvorenog u stanu, a Pristinom su devedesetih krstarili Arkanovci. Pa pozivi za vojsku i tako… Ko bi mogao biti ovakvim eksperimentom medjunarodne zajednice, podjeljenom Bosnom, nagradom koja je data Karadzicu i Mladicu, sramotom savremenog svijeta… biti zadovoljan ?. Samo nenormalni ljudi! Ali to ne znaci da je manje volim ili da joj se ne bih vratila. Nikad se ne zna. Mozda jednog dana!

Ime: socrat
19.01.2008 09:27

Postovana gospodjo Vllasi. Selam. interesuje me vas odgovor za nase prestavnike u vladi kosova, s obzirom da bosnjaci ali i Vi znate da oni nisu PRAVI pobednici na njima i da su svoju pobedu odradili po sistemu milosevicevog rezima. Zasto se cuti?

19.1.2008

Ovo pitanje zaista ne razumijem! Bili su izbori i broj glasova je odredio pobjednike. Ne znam koji su za vas PRAVI? Koji su to KRIVI?

Ime: Stanje politicke svijesti na Kosovu
19.01.2008 06:41

Samo da Vas pitam - da li vi stvarno mistite da na Kosovu postoji izgradjen nivo politcke svijesti dovoljan da se izgradi drustvo na potrebnom demokratskom nivou i zasto tako mislite? Da li mozete navesti neki znacajniji primjer koji pokazuje politicku zrelost kosovskog drustva? Da li ce Kosovo postati europski Afganistan, te zasto mislite da to nije moguce?

19.1.2008

Mislim da patite od predrasuda. Imate neke fiks ideje!

Ime: Krasniqi Grad: sDajkovce Kos kamenica
18.01.2008 17:57

Postovana gospodjo Vllasi! Ako me dozvoljavate; ja bi volio da odgovaram gospodinu Mirsadu: G Mirsad sekiraj se za bosnjacki narod i politicara (muslimana) u republiku srpsku i koju prespektivu imaju oni:od Prijedora,Banjaluke Srebrenice do Trebinje Nemoj da se sekirate vi G. Mirsad za bosnjake u Kosovo da li oni imaju prespektivu...... Jos jednu za G Mirsad za Kosovu:Ja ne verujem da ima deset hiljada bosnjaka u Kosovu i Oni nisu preziveli Srebrenicu od nas Albanaca . Vi Gos.Mirsad: ja verujem da vi imate onaj virus u glavu od srba i jos mislite ::: da tomo dole....u(kosovu) i pitate vi Gospodju Vllasi :Za prespektive Bosnjaka u KOsovu. Ja vas pitam Mirsede za Albance u Bosnu..... i

Ime: Za nastavnika
18.01.2008 17:05

Ja nastavnika, ja pameti i logike! Austrijanci ne govore austrijski vec njemacki, Amerikanci engleski, ne americki... Bosanci nisu samo muslimani-Bosnjaci, vec Srbi, Hrvati, Romi... i ako cemo pravo, onda bi trebalo taj jezik nazvati bosnjackim. Jadna su djeca kojima je on nastavnik.

18.1.2008

Ne slazem se s vama da nas jezik treba nazvati bosnjackim! On je bosanski i govori se u zemlji Bosni! A Bosanci su svi oni koji Bosnu vole! Oni koji bi da je uniste, podjele, odnesu kao miraz susjedima neki njen dio, nisu! I njima bi zaista najbolje bilo da osiguraju sebi uvjete da zive tamo gdje vole. Uzasno je zivjeti u zemlji koju mrzis. I ime njeno, i jezik koji govore, pa gledaju i dalje da joj zlo nanose. Ne zele da se vrate oni koji su u njoj zivjeli prije genocida koji je pocinila RS, niti da drzava u cjelini napreduje, sprjecavaju cak da dobije nepovratne kredite da bi se u njoj bolje zivjelo, koce je na svakom koraku, cuvaju zlocince.… Kad shvate da ne mogu vise izdrzati ili da joj nista lose ne mogu uciniti, otici ce… Jer tesko je zivjeti pored onih kojima si zlo cinio! Njihov odlazak, nestanak zlocinaca bice njihova kazna. A Bosna ce opstati! I bice zemlja Bosanaca. A jezik je bio i uvijek ce biti bosanski! I manjine kao I u cijeloj Europi treba da uzivaju sva prava. Naravno po medjunarodnim standardima.

Komentari 1-10 (z 47)