Dostupni linkovi

Na Dan slobode medija, Biden pozvao na oslobađanje zatvorenih američkih novinara


Evan Gershkovich na saslušanju u Moskvi, Rusija, 20. februara 2024.
Evan Gershkovich na saslušanju u Moskvi, Rusija, 20. februara 2024.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na oslobađanje svih zatvorenika novinara, uključujući Alsu Kurmashevu, novinarku Radija Slobodna Evropa (RSE) i Evana Gershkovicha, reportera Wall Street Journala, koji su uhapšeni u Rusiji na osnovu optužbi koje oni, njihovi poslodavci i njihove pristalice odbacuju kao politički motivisane.

"Novinarstvo ne bi trebalo da bude zločin, nigdje na Zemlji", rekao je Biden u izjavi povodom Svjetskog dana slobode medija 3. maja.

"Američki novinari Evan Gershkovich i Alsu Kurmaševa zatvoreni su u Rusiji u vezi sa radom za Wall Street Journal i Radio Free Europe/Radio Liberty", kazao je američki šef države.

Kurmaševa koja ima dvojno američko i rusko državljanstvo, od 18. oktobra 2023. je u nalazi se u ruskom pritvoru pod optužbom da je prekršila zakon o tzv. stranim agentima, za koji kritičari i grupe za ljudska prava navode da koristi Kremlj u cilju suzbijanja bilo kakvog oblika neslaganja.

Kurmaševa, koja ima 47 godina, optužena je i za širenje neistina o ruskoj vojsci te joj, bude li osuđena, prijeti do 10 godina zatvora.

Američka novinarka, pritvorena u Rusiji, prkosno tvrdi da će izaći na slobodu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

RSE i američka vlada navode da su optužbe odmazda za njen rad kao kao novinarke tog medija.

Gershkovich je u pritvoru od marta 2023. na osnovu optužbi za špijuniranje, koje on i list za koji piše oštro poriču, rekavši da je novinar samo radio svoj posao kada je uhapšen.

Moskva je takođe optužena da pritvara Amerikance kako bi ih koristila kao monetu u razmjeni za Ruse zatvorene u Sjedinjenim Državama.

"Na Svjetski dan slobode medija, Sjedinjene Države pozivaju na hitno i bezuslovno oslobađanje svih novinara koji su stavljeni iza rešetaka jer samo rade svoj posao", rekao je Biden, spominjući i Austina Ticea, američkog freelance novinara koji je otet i zatočen u Siriji od 2012. godine.

Američki predsjednik je rekao da će njegova administracija uskoro objaviti konkretne korake kao odgovor na nezakonito pritvaranje novinara širom svijeta, nazvavši represiju nad slobodom štampe "ozbiljnom prijetnjom" nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država.

"Odobrit ću mjere, uključujući sankcije i zabrane izdavanja viza, protiv onih koji preduzimaju zlonamjerne radnje da ućutkaju štampu", rekao je. "Danas i svaki dan prepoznajemo njihovu hrabrost, podržavamo njihovo pravo da rade svoj posao i stojimo uz njih za slobodu medija", poručio je Biden.

Novinari RSE u zatvoru

Alsu Kurmaševa, Ihar Losik, Andrej Kuznečik i Vladislav Jesipenko
Alsu Kurmaševa, Ihar Losik, Andrej Kuznečik i Vladislav Jesipenko

Četvoro novinara Radija Slobodna Evropa trenutno je nepravedno zatvoreno.

Alsu Kurmaševa je novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE u Pragu u Češkoj koja ima američko i rusko državljanstvo. Optužena je da se nije registrovala kao strani agent, što je krivično djelo za koje je maksimalna kazna pet godina zatvora.

Među novinarima RSE koji su zatvoreni u Bjelorusiji su Ihar Losik bloger saradnik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u junu 2020. i osuđen na 15 godina zatvora.

Andrej Kuznečik je web urednik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u novembru 2021. i osuđen na šest godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam. Losik i Kuznečik su zatvoreni u Bjelorusiji.

Vladislav Jesipenko je saradnik Crimea.Realities, reporterskog projekta Ukrajinskog servisa RSE koji je zatvoren na poluostrvu Krim. Trenutno služi petogodišnju kaznu zbog lažnih optužbi za posjedovanje eksploziva.

Detaljnije o njihovim slučajevima možete čitati ovdje.

XS
SM
MD
LG